Aktuálny jedálny lístok    :                                                                              Jedálny lístok 22-26.04.2024.pdf (452,8 kB)

Nasledujúci týždeň   :                                                                                                  Jedálny lístok 29.04.-03.05.2024.pdf (463713)

 
 

Alergény v potravinách 

Na základe výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení výnosu č 1761/2005-100 a výnosu č. 3069/2005-100 je povinnosťou školských jedální informovať rodičov o obsahu alergénov v potravinách.

Zoznam alergénnych zložiek:

 

1.Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody).

2.Kôrovce a výrobky z nich.

3.Vajcia a výrobky z nich.

4.Ryby a výrobky z nich.

5.Arašidy a výrobky z nich.

6.Sójové zrná a výrobky z nich.

7.Mlieko a výrobky z neho.

8.Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.

9.Zeler a výrobky z neho.

10.Horčica a výrobky z nej.

11.Sezamové semená a výrobky z nich.

12.Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.

13.Vlčí bôb a výrobky z neho.

14.Mäkkýše a výrobky z nich.

 

 

 

 

Jedálny lístok

Jedálny lístok sa zostavuje vždy týždeň vopred. Pri jeho zostavovaní sa kladie dôraz na pestrosť, obmieňanie technologických postupov prípravy, obmieňanie príloh, šalátov, či dezertov. Obed pozostáva z polievky, hlavného jedla, ovocia, nápoja, dezertu alebo šalátu. Zeleninové šaláty sa pripravujú z čerstvej sezónnej zeleniny.
 

Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov 
  v zariadeniach školského stravovania

Časová štruktúra jedálnych lístkov

–––––––––––––––––––––––––––-

1. / V rámci 5 stravovacích dni v jednosmennom stravovaní by mal jedálny lístok obsahovať:


2X hlavné jedlá s mäsovým pokrmom
1X hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom /znížená dávka mäsa/
2x odľahčovacie jedlá /1x s múčnym a 1x so zeleninovým pokrmom/

Obsahová štruktúra pokrmov

–––––––––––––––––––––––

1./ Pokrmy z mäsa, sú pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydina, rýb
s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny.
2./ Pokrmy so zníženou dávkou mäsa, sú zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými
sójovými bôbmi alebo drviny, ovsených vločiek, zemiakov a pod.
3./ Pokrmy zeleninové, sú pripravované s použitím zeleniny, strukovín, obilnín
a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečnych výrobkov i vajec.
4./ Múčne pokrmy, sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod.

Všeobecné zásady

–––––––––––––––
1./ Prívarky sa odporúča zaraďovať 2x do mesiaca s využitím hlavne strukovín.
2./ Múčna príloha /knedľa, halušky, cestoviny/ má byť iba raz do týždňa.
3./ Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x – 3x v týždni.
4./ Zelenina má byť na jedálnom lístku denne vo forme šalátov 2x a 1x ako
zeleninová obloha k jedlu.
5./ Ryby podávať 1x v týždni.
6./ Obilniny -krúpky , ovsené vločky, pohánky, proso, kukurica, uprednostňujeme
pred ryžou a majú byť aspoň 1x v týždni.
7./ Múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať 1x v týždni.
8./ Nápoje za obedom /voda, sódová voda, minerálne vody, nesladený tmavý
i ovocný čaj/. Obmedzovať sladené malinovky a kolové nápoje.
9./ Ovocie zaraďujeme denne, ak nám to dovolí finančný limit na nákup potravín.
10./Dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov,
pestrosť pri výbere surovín, striedame technologické postupy pri príprave
pokrmov. Uprednostňujeme varenie, dusenie, zapekanie. Striedame pokrmy
sýte a ľahko stráviteľné.

Zásady vychádzajú zo všeobecne platných odporúčaní, ktoré je možné prispôsobiť
miestnym podmienkam , krajovým zvyklostiam v stravovaní ako aj možnostiam výšky finančných limitov.

Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov odsúhlasené

ÚVZ SR HDM/8236/17004/2007

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.