Deň cestovín 25.10.

26.10.2016 10:08

Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný pre zdravie človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu, pri ktorej sa dá uplatniť fantázia. Podľa informácií na stránke Medzinárodnej organizácie cestovinárov (IPO) spotreba cestovín na svete za rok a na hlavu obyvateľa je nasledovná: najviac ich zjedia Taliani - 26 kg, za nimi nasledujú obyvatelia Venezuely s 13 kg, Tuniska s 11,9 kg a Grécka s 10,4 kg. Vo Švajčiarsku skonzumujú 9,7 kg a vo Švédsku deväť kilogramov za rok. V USA, napríklad, 8,8 kg. Slováci skonzumujú rovnako ako Španieli päť kg cestovín za rok. Tieto údaje boli aktualizované v júni 2011.

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.