Mlieko

07.03.2013 07:53

Z času na čas sa objavuje tvrdenie, že kravské mlieko zahlieňuje ľudský organizmus. Podobne, ako je materské mlieko človeka určené len bábätkám, malo by aj kravské mlieko byť exkluzívnou potravou teliatok. Bohužiaľ, alebo skôr našťastie, neexistujú ani najmenšie vedecké dôkazy, ktoré by tomuto tvrdeniu dali za pravdu. Práve naopak, mlieko (kravské, kozie aj ovčie) je takmer dokonalá potravina. Odmietaním mlieka sa pripravujeme o živiny, ktoré sú v ňom zastúpené v ideálnom pomere.
Ponúkame Vám prehľad základných živín obsiahnutých v pohári mlieka:


Stavebné bielkoviny s kompletným spektrom aminokyselín, nevyhnutných pre tvorbu telesných proteínov. Po enzymatickom natrávení mliečnych bielkovín sa uvoľnia zdraviu prospešné bioaktívne peptidy. Ide o nosiče minerálov s celým radom pozitív: Uľahčujú vstrebávanie minerálov, viažu a vstrebávajú vitamíny skupiny B, malé peptidy znižujú krvný tlak, ďalšie znižujú hladinu rizikového LDL cholesterolu.

Výživné sacharidy. Laktóza v mlieku sa štiepi na glukózu a galaktózu, ktorá zabezpečuje vývoj a činnosť mozgových a nervových tkanív, termoreguláciu, črevnú mikroflóru a vstrebávanie vápnika, fosforu a horčíka.

Správne tuky, pretože nie je tuk ako tuk. Z 12 nasýtených mastných kyselín obsiahnutých v tukoch sú len 3 rizikové - laurová, myristová, palmitová. Tie negatívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu. Ostatné mastné kyseliny sú krátko a strednereťazcové, slúžia ako aktuálny zdroj energie a neukladajú sa do tukových rezerv. Kyselina maslová, ktorá sa nachádza len v mlieku prežúvavcov, sa uplatňuje v prevencii rakoviny.

Mononenasýtená kyselina olejová znižuje rizikový LDL cholesterol a polynenasýtené mastné kyseliny omega-6 a omega-3 sú v ideálnom pomere 2:1, čo pôsobí ochranne.

Špecifická konjugovaná kyselina linolová pôsobí antiskleroticky, antikarcinogénne, antimikrobiálne a antidiabeticky a je vhodná v prevencii obezity.

Okrem toho obsahuje mlieko 14 minerálnych látok, pričom pomer vápnika k fosforu je optimálny a významný v prevencii osteoporózy. Mlieko je bohaté aj na vitamíny A,D,E,K a skupinu vitamínov B, vrátane kyseliny listovej.

Je pravda, že mlieko môže v niektorých prípadoch škodiť. Zriedkavo sa vyskytujú alergie na mliečnu bielkovinu kazeín alebo laktózová intolerancia. Alergia postihuje približne 7 percent populácie.

zdroj:https://www.zzv.sk/myty-a-fakty-o-potravinach/pravda-o-mlieku

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.