Ovocie a zelenina

22.01.2013 13:11

Žijeme v 21. storočí, kde sa v dôsledku vedecko-technického rozvoja náš spôsob života stal omnoho pohodlnejším a obezitou začali trpieť už aj deti v predškolskom veku. Táto alarmujúca situácia nás núti zamýšľať sa nad správnymi stravovacími návykmi našich detí.


Kde sú príčiny?

Hlavné nedostatky sú relatívny energeticky nadpríjem, nevyváženosť v zastúpení bielkovín, tukov a sacharidov nevhodná potravinová skladba stravy a tiež nepravidelný rytmus stravovacieho režimu. Preto je dôležité obmedziť sladkosti a tučné jedlá, zvýšiť konzumáciu strukovín, zeleninových jedál a dostať do popredia konzumáciu zeleniny a ovocia.

Veľmi dôležitým faktorom správneho životného štýlu je pohyb, ktorého majú deti málo. Jedná sa hlavne o deti školského veku, ktoré sedia pri počítačoch a televízii. Primeraná pohybová aktivita zlepšuje celkový zdravotný stav a zvyšuje fyzickú zdatnosť, teda schopnosť organizmu optimálne reagovať na určitú fyzickú záťaž a na ďalšie vplyvy vonkajšieho prostredia. Okrem toho pravidelná fyzická aktivita prináša pôžitok z cvičenia a príjemné pocity.

Výskumný ústav potravinársky zistil, že u nás “priemerný spotrebiteľ“ nedodržiava zásady správnej výživy vôbec, alebo len obmedzene. V tomto smere sa prejavujú nedostatky dlhoročného zanedbávania primeranej informovanosti širokej spotrebiteľskej verejnosti. Jednou z možností rýchleho šírenia zásad zdravého stravovania sú grafické pomôcky, ktoré poskytujú názorný návod na vhodný výber potravín.

 

Význam ovocia a zeleniny je známy, ale málokto sa podľa toho riadi

Význam ovocia a zeleniny vo výžive si uvedomuje asi každý človek, ale málokto sa podľa toho aj riadi. Neustále zo všetkých strán počúvame, aké dôležité je dbať na správnu výživu našich detí (ale i dospelých). Strava detí by mala byť pestrá, aby pokrývala vysoké nároky rastúceho organizmu a nemalo by v nej chýbať čerstvé ovocie i zelenina.

Ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka dospelých i detí. Okrem vitamínov a minerálnych látok sú bohaté aj na vlákninu. Zelenina má nízku energetickú hodnotu a ľahko zasýti. Mali by sme ich konzumovať v niekoľkých porciách denne a najlepšie čerstvú.

Zelenina a ovocie by sa mali v jedálničku dieťaťa objavovať pravidelne a to najlepšie päťkrát za deň. Uprednostňujeme podľa možnosti domáce druhy ovocia a zeleniny pred ovocím z dovozu a striedame viacero druhov, aby si deti mali možnosť vybrať čo im chutí, využívame sezónne ponuky, na jar napr. mladú cibuľku, reďkovku, jahody, marhule, v lete melóny, rajčiny, papriku, na jeseň hrušky a v zime citrusové ovocie či kapustu... Kvalitná je aj zelenina dusená, varená či restovaná.

autor:Jana Vrtiaková, riaditeľka školskej jedálne pri MŠ Jilemnického 8 v Banskej Bystrici

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.