Prečo sú raňajky tak dôležité

23.09.2010 22:20

Ako uvádza detská obezitologička MUDr. Alexandra Moravcová, naše telo potrebuje energiu stále, a to aj keď spíme. V noci organizmus potrebuje dostatok energie pre zabezpečovanie funkcií vnútorných orgánov, pre udržanie telesnej teploty, dychu, srdcovej akcie apod (tzv. bazálny metabolizmus). U detí sa k tomu pridáva ešte energia potrebná pre rast a vývoj. Preto je nutné dodávať detskému organizmu po nočnej pauze dostatok živín, aby mal z čoho potrebnú energiu čerpať. Podľa doktorky Moravcovej by raňajky mali tvoriť cca 20-25 % z celkového denného príjmu energie a mali by byť vhodnou kombináciou všetkých základných živín - bielkovín, tukov a sacharidov. A prečo je vlastne kombinácia týchto živín dôležitá? Bielkoviny, tuky a sacharidy by mali byť telu dodávané v tzv. trojpomere, hovorí obezitológ. Sacharidy pokrývajú približne 55 % z celkového denného príjmu energie, tuky asi 30 % a zvyšných približne 15 % pripadá na bielkoviny. Zachovať tento pomer nie je dôležité len u raňajok, ale v priebehu celého dňa. Nie je preto vhodné podávať deťom na raňajky potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo jednoduchých sacharidov. Je pravdou, že sa z nich veľmi rýchlo uvoľní množstvo energie a telo tzv. naštartujú, ovšem ako rýchlo telo energiu získa, tak rýchlo ju aj stráca. Veľmi skoro po ich konzumácii dochádza vďaka vysokému glykemickému indexu k pocitom hladu. Na jednoduchom príklade vyvážené raňajky objasňuje MUDr. Moravcová význam jednotlivých základných živín: 
pečivo namazané kvalitným margarínom, obložené šunkou alebo syrom, príp. tvarohová nátierka a čerstvá zelenina alebo ovocie, voda alebo čaj


- Pečivo je zdrojom sacharidov (celozrnné pečivo aj zdrojom vlákniny), ktoré sú pre ľudský organizmus najrýchlejšie využiteľnými zdrojmi energie. Mali by tvoriť 55 % prijatej dennej energie.
- Margarín je výborným zdrojom nenasýtených – tzv. dobrých - tukov a dodá telu aj nevyhnutné esenciálne mastné kyseliny dôležité pre optimálny rast a vývoj detí. Navyše zníži glykemický index sacharidovrj potraviny a prijatá energia sa tak bude uvoľňovať postupne. Tým predídeme predčasnému pocitu hladu. Tuky zabezpečujú mechanickú ochranu vnútorných orgánov, pôsobia ako tepelná izolácia organizmu a sú dôležité pre využitie vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K). Mali by tvoriť 30-35 % prijatej dennej energie.
- Kvalitná šunka, tvarohová nátierka alebo syr sú zdrojom bielkovín, ktoré sú základnou stavebnou zložkou pre ľudský organizmus. Mali by tvoriť 15 % prijatej dennej energie.

Ďalej by raňajky mali byť doplnené porciou ovocia alebo zeleniny, ktoré obsahujú celú škálu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a vody. Nezabúdajte samozrejme na dostatočný príjem tekutín, pri ktorých nedostatku môže dôjsť k mnohým nepríjemnostiam, vrátane dehydratácie spojenej s bolesťou hlavy.

Pred nepravidelnosťou stravovania a obzvlášť pred vynechaním raňajok MUDr. Moravcová dôrazne varuje, a to predovšetkým preto, že v takom prípade nie je rovnomerne pokrytá energetická potreba organizmu, telo trpí nedostatkom energie a prijatú energiu si po období nedostatku ukladá do tukových zásob. Následkom toho je neúmerné zvyšovanie telesnej hmotnosti, vznik nadváhy a obezity v detskom i neskôr v dospelom veku.
 

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.