V  tejto rubrike  nájdete recepty na nátierky, polievky, hlavné jedlá, prílohy a šaláty ktoré deťom podávame na desiatu, obed a olovrant. Recepty uvádzame v jednoduchom postupe a bez noriem. 

                                                                  

Norma    5.174 Polievka babičky Karolínky

 

Zeler očistíme, umyjeme a postrúhame nahrubo. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky. Nastrúhaný zeler udusíme na oleji, pridáme pokrájané zemiaky, zalejeme vodou, dochutíme soľou a varíme do mäkka. K mäkkej zelenine pridáme smotanu, rozmixujeme, dolejeme mliekom a varíme 20 minút. Rozmixovaná zelenina zahustí polievku na krémovú konzistenciu. Šunku nakrájame na rezance, opražíme na masle a vkladáme do polievky spolu s umytou, posekanou pažítkou

 

Mäso umyjeme a zomelieme. Pridáme strúhaný syr, zmes na mleté mäso, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, umytú posekanú petržlenovú vňať, soľ, vajcia, časť strúhanky a kukuricu. Vymiešame. Z masy formujeme rezne, ktoré obalíme v strúhanke. Rezne poukladáme  na vymastený pekáč a pečieme v rúre približne 35 minút pri teplote 150˚C.
 
Pre stravníkov MŠ použijeme náhradu za zmes mletého mäsa sendvič, ktorý navlhčíme mliekom.
 
Príloha: zemiaková kaša, varené zemiaky, zeleninový šalát.
Norma  12.086  Holandské klopsy
 
Mäso umyjeme a zomelieme. Pridáme strúhaný syr, zmes na mleté mäso, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, umytú posekanú petržlenovú vňať, soľ, vajcia, časť strúhanky a kukuricu. Vymiešame. Z masy formujeme rezne, ktoré obalíme v strúhanke. Rezne poukladáme  na vymastený pekáč a pečieme v rúre približne 35 minút pri teplote 150˚C.
 
Pre stravníkov MŠ použijeme náhradu za zmes mletého mäsa sendvič, ktorý navlhčíme mliekom.
 
Príloha: zemiaková kaša, varené zemiaky, zeleninový šalát.
 

Norma: 7.049

Bulgurový pilaf s bravč.mäsom a zeleninou

 

Bravčové stehno umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky. Cibuľu očistíme, pokrájame, opražíme na oleji s príchuťou masla. Pridáme očistenú, na kocky pokrájanú mrkvu, bravčové mäso, opražíme, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Bulgur zalejeme odmeraným množstvom vriacej vody, dochutíme ochucovadlom, privedieme do varu, premiešame a varíme pod pokrievkou asi 12 minút. Po odparení vody stiahneme bulgur z ohňa, pridáme k mäsu so zeleninou, pridáme hrášok a uvarený karfiol rozobratý na ružičky. Dobre premiešame a necháme ešte 15 minút dodusiť. Nakoniec zdobíme strúhaným syrom.
 

Nátierka cícerová

Cícer preberieme, namočíme a uvaríme do mäkka. Uvarený prepasírujeme alebo rozmixujeme. Maslo vymiešame s jogurtom, očistenou, na jemno pokrájanou cibuľou, pridáme  cícer  a dochutíme soľou. Dobre vyšľaháme.
 
Nátierka z reďkovky a syra
 
Maslo vyšľaháme so smotanovým syrom a mliekom. Pridáme očistenú nastrúhanú reďkovku, osolíme a vyšľaháme.
 
Polievka rybacia zimná
 
Na oleji speníme očistenú, nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom. Postupne pridáme očistenú na rezance pokrájanú zeleninu, podusíme, zalejeme vodou a varíme. Keď je zelenina mäkká pridáme na väčšie kúsky pokrájanú rybu, privedieme do varu, dochutíme soľou, posekanou, umytou petržlenovou vňaťou a varíme 20 minút. Ako závarku do polievky pridáme zvlášť uvarenú drobnú cestovinu.
 
Polievka kelová
 
Očistený, umytý kel pokrájame, zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ, rascu a varíme. Pridáme očistené zemiaky na kocky pokrájané, uvaríme. Z múky, oleja pripravíme zápražku, pridáme červenú papriku, ktorú rozriedime  vodou, rozšľaháme, povaríme a pridáme k uvarenému kelu. Dochutíme prelisovaným cesnakom a majoránom, zjemníme maslom a varíme 20 minút.
 
Mäsový nákyp
 
Umyté mäso pomelieme. Očistenú, na drobno pokrájanú cibuľu speníme na časti  oleja, pridáme pomleté mäso, soľ, mleté čierne korenie, opražíme, podlejeme vodou a podusíme. Sendvič nakrájame na plátky, navlhčíme mliekom, pomelieme, zmiešame s mäsom, pridáme žĺtka, umytú posekanú petržlenovú vňať a zľahka zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Dáme do  vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča, pokvapkáme maslom a upečieme.
Príloha: zemiaková kaša, zeleninové šaláty. 
 
Kurací rezeň prírodný
 
Kuracie prsia umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a opečieme na časti oleja. Očistenú nakrájanú cibuľu speníme na zvyšnom oleji, pridáme opečené rezne, podlejeme horúcou vodou a dusíme. Šťavu zahustíme zvyšnou nasucho opraženou múkou, dochutíme ochucovadlom, zjemníme maslom a ešte 20 minút varíme.
Prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, zeleninové alebo ovocné šaláty.
 
Šalát uhorkový
 
Šalátové uhorky umyjeme, očistíme a nastrúhame. Zalejme nálevom z vody, cukru, octu, a soli. Premiešame.
 

 

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.