Sedliacka pochúťka

Postup:

Mäso umyjeme, osušíme, pomelieme, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, vajcia, červenú mletú papriku, soľ, mleté čierne korenie, očistený prelisovaný cesnak. Všetko dobre premiešame. Z masy na doske posypanej strúhankou formujeme rolády, ktoré naplníme klobásou, vložíme do olejom vymasteného pekáča a pečieme. Počas pečenia podľa potreby podlievame horúcou vodou. Upečené rolády vyberieme, šťavu zahustíme múkou opraženou nasucho, zalejeme vodou, precedíme a varíme ešte 20 minút. Pokrájané rolády polievame šťavou.
Príloha: zemiaková kaša, zeleninové šaláty, rôzne prívarky.

 

          Mäsové gulky v paradajkovej omáčke.

Mäso umyjeme vcelku, pomelieme spolu s časťou očistenej cibule, pridáme udusenú ryžu, soľ, vajcia, mleté čierne korenie a zamiešame. Z masy tvoríme guľky, ktoré dáme do pekáča, podlejeme vodou a dusíme. Mäkké guľky spojíme s omáčkou.
Omáčka: Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme múku, opražíme. Pridáme paradajkový pretlak, soľ, bobkový list, škoricu, cukor,  nové celé korenie, rozriedime vodou  a  povaríme. Nakoniec zjemníme maslom

 

          Bravčové karé po cigánsky

Bravčové karé umyjeme vcelku, osušíme, nakrájame na rezne,  naklepeme, okraje narežeme, osolíme, pomúčime a po oboch stranách opečieme. Vo výpeku speníme očistenú pokrájanú cibuľu, vložíme opečené mäso, pridáme očistený prelisovaný cesnak, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Pred dokončením  pridáme pokrájané rajčiaky, opraženú na kocky pokrájanú slaninu (pre MŠ šunku) a dusíme ešte 20 minút.  Umytou posekanou petržlenovou vňaťou  posypeme každú porciu zvlášť pri podávaní.  
Prílohy: zemiaky varené, zeleninové šaláty.

           Karbonátok so syrom

Mäso umyjeme vcelku, pomelieme spolu s pečivom  namočeným v mlieku a  očistenou cibuľou. Pridáme vajcia, soľ, očistený prelisovaný cesnak, postrúhaný syr, majorán, čierne mleté korenie a podľa potreby strúhanku. Dobre premiešame. Formujeme karbonátky, ktoré obalíme v strúhanke a na oleji vyprážame (pre ZŠ). Pre MŠ karbonátky pečieme v rúre. do zlatista.
Príloha: zemiaková kaša, prívarok, zeleninové šaláty.
 

Bratislavské rizoto

 
Bravčové mäso umyjeme vcelku, osušíme, pokrájame na kocky. Očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na 2/3 oleja, pridáme mäso, opražíme, osolíme, podlejeme vodou a dusíme za občasného miešania do mäkka. Tarhoňu opražíme na zvyšnom oleji do ružova, osolíme a zalejeme vriacou vodou. Za občasného premiešania necháme zovrieť, prikryjeme a v rúre dusíme do mäkka. Umytú a očistenú mrkvu pokrájame na kocky, podlejeme vodou, osolíme,  podusíme, pridáme sterilizovaný hrášok, kukuricu a dusíme do mäkka. Udusenú tarhoňu, mäso a zeleninu spolu zmiešame.  Pri podávaní každú porciu posypeme strúhaným syrom.  
Príloha: zeleninové šaláty.

 

Lievance s lekvárom a tvarohom

Postup:

Z časti vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Do preosiatej múky zamiešame soľ, vajcia (sneh z bielok), kvások, vlažné mlieko a vypracujeme cesto. Na vyhriatej olejom vymastenej panvici pečieme lievance, ktoré potrieme lekvárom, spojíme a ozdobíme tvarohovou plnkou.
Plnka: tvaroh prelisujeme, vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a mliekom.

 

Dukátové buchty s vanilk.pudingom

Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme cukor, rozšľahané vajcia, soľ, tuk a kvások. Vypracujeme vláčne cesto. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme pruhy, ktoré dobre medzi sebou ako i na povrchu pomastíme. Do zlatista upečené ich z pekáča vyberieme, oddelíme od seba a pokrájame na kocky.
Krém: V časti studeného mlieka rozmiešame cukor, zlatý klas, vanilkový cukor. Ostatné mlieko privedieme do varu, vlejeme pripravenú zmes a povaríme do zhustnutia. Buchtičky polievame teplým pudingom.

Moravské koláče

 
Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme, kvások, vajcia, soľ, olej a zvyšné mlieko. Spracujeme vláčne cesto, ktoré dobre vypracujeme a dáme kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na štvorčeky, rozvaľkáme, naplníme tvarohovou plnkou, zabalíme do guľky, poukladáme na vymastený plech, roztlačíme, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme lekvár a posypeme drobenkou. Koláče potrieme rozšľahaným vajcom, necháme vykysnúť a pečieme v mierne vyhriatej rúre do ružova. Posýpka:  maslo necháme zmäknúť, pridáme múku a kryštálový cukor.

Žemľovka s tvarohom

Postup:

Žemle pokrájame na kocky, pokropíme mliekom, do ktorého zamiešame polovicu vajec (sneh), časť cukru a masla. Polovicu žemlí poukladáme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč, potrieme tvarohovou plnkou, prikryjeme druhou polovicou žemlí. Pokvapkáme maslom a upečieme. Upečenú žemľovku pocukrujeme na tanieri.

Plnka: Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme vanilkový cukor, umyté hrozienka, prelisovaný tvaroh a zamiešame. Nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh z bielkov.

 

Karbonátok z rybieho filé vyprážaný

Postup:

Rybie filé nakrájame na kúsky, zomelieme s cibuľou a v mlieku namočeným a vytlačeným pečivom. Pridáme vajcia, múku, rozotrený cesnak, rascu, soľ, strúhanku na zahustenie a dobre vymiešame. Na doske posypanej strúhankou formujeme karbonátky, ktoré vypražíme po oboch stranách do ružova. Príloha: zemiakový šalát, zemiaková kaša, zeleninové šaláty. 

Bravčové mäso na hrášku

Postup:

Bravčové mäso umyjeme vcelku, pokrájame na plátky, mierne naklepeme osolíme a opečieme z oboch strán na časti oleja. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme. Na druhej časti oleja speníme pokrájanú cibuľu, pridáme hrášok, zaprášime múkou, podľa potreby rozriedime vodou a dochutíme. Prevaríme. Šťavu zjemníme čerstvým maslom.Prílohy: zemiaky na rôzne spôsoby, dusená ryža, zeleninové šaláty.

Rybie krokety s citrónovou omáčkou 

Postup:

Rybie filé upečieme, necháme vychladnúť, zomelieme spolu s vytlačenou v mlieku namočenou žemľou, pridáme vajcia, soľ, strúhaný syr a zamiešame. Tvoríme valčeky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame. Pre deti materských škôl upečieme vo vymastenom pekáči.
Omáčka: múku opražíme na sucho, pridáme maslo, rozriedime mliekom a zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, cukrom ,citrónovou šťavou a povaríme.
Príloha: varené zemiaky

 

 

 

Ázijská kuracia panvica 

Postup:

Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance. Cibuľu očistíme, nakrájame na jemno, speníme na oleji, pridáme nakrájané mäso, soľ, podlejeme vodou a dusíme do mäkka.
Ázijsku zmes rozmiešame v malom množstve vody, vlejeme do vriacej vody a povaríme. Spojíme s poduseným mäsom, zahustíme kukuričným škrobom a ešte 20 minút povaríme.
Príloha: dusená ryža, opekané zemiaky a zeleninové šaláty.
 

Pastiersky rezeň

Postup:

Bravčové karé umyjeme vcelku pod tečúcou vodou, osušíme, pokrájame na rezne, ktoré mierne naklepeme. Osolíme a naplníme plnkou. Naplnené rezne preložíme, pomúčime, vložíme do vymasteného pekáča. V rúre zapečieme, podlejeme vodou a za častého polievania vlastnou šťavou dopečieme. Mäkké rezne vyberieme, šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou, povaríme ešte 20 minút a precedíme na rezne.
Plnka: uvarené údené mäso (šunku) pokrájame na rezance, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, sterilizované šampiňóny, postrúhaný syr, smotanu a rozšľahané vajcia. Dochutíme soľou, korením a umytou posekanou petržlenovou vňaťou.
Prílohy: zemiaky na rôzny spôsob, zeleninové šaláty, dusená ryža.

Kuracie prsia s ananásom

Postup:

Kuracie prsia umyjeme vcelku, osušíme, pokrájame na rezance. Na oleji opražíme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme kuracie mäso, soľ a opečieme. Podlejeme horúcou vodou a dusíme do mäkka. Počas dusenia pridáme ananásový kompót podusený na masle, zahustíme kukuričným škrobom, dochutíme soľou a 20 minút ešte varíme.
Prílohy: dusená ryža, zeleninové šaláty.

Hovädzí guláš hamburský

 

Postup:

Hovädzie mäso umyjeme vcelku, osušíme a pokrájame na kocky. Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané mäso, soľ a dusíme vo vlastnej šťave. Podľa potreby podlejeme horúcou vodou. Do polomäkkého mäsa pridáme očistenú, na kocky pokrájanú mrkvu a dusíme. Šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou rozšľahanou vo vode a varíme ešte 20 minút.
Prílohy: varené zemiaky, ryža.

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.