Archív článkov
Hydinové mäso
15.11.2012 08:20
Najľahšie stráviteľné sú bielkoviny v hydinovom, králičom a rybacom mäse. Najmä kuracie a morčacie mäso je dobre stráviteľné a je doporučené aj pre deti, seniorov a šetriace diéty. Hydinové mäso má výhodnejší pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín.
Človek potrebuje vo svojej strave...
>>
———
Projekty
18.09.2012 11:15
Aj v novom školskom roku 2012/2013 je naša jedáleň zapojená do dvoch projektov a to: 1. Zdravá mliečna výživa 2. Škola plná zdravia. Podrobnejšie informácie o obidvoch projektoch nájdete v sekcii Projekty.
>>
———
Potravinová pyramída
11.09.2012 10:55
Systém potravinovej pyramídy rozdeľuje jednotlivé zložky potravy do samostatných skupín podľa ich vlastností, rôznosti obsahu živín a tým pádom aj do určitej frekvencie v akej tieto potraviny konzumovať. Jej hlavné heslo však znie: Všetko, ale v správnej miere.
Podľa čoho je určená? Cicavce i...
>>
———
Hydinové mäso
11.09.2012 10:50
Najľahšie stráviteľné sú bielkoviny v hydinovom, králičom a rybacom mäse. Najmä kuracie a morčacie mäso je dobre stráviteľné a je doporučené aj pre deti, seniorov a šetriace diéty. Hydinové mäso má výhodnejší pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín.
Človek potrebuje vo svojej strave...
>>
———
Vitamíny v našom živote
14.06.2012 08:36
Vitamíny sú esenciálne látky, ktoré spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patria k základným zložkám ľudskej stravy ... V ľudskom organizme majú funkciu katalyzátorov biochemických reakcií, teda hrajú významnú úlohu pri procesoch vstrebávania a výmeny látok medzi vonkajším prostredím a živým...
>>
———
Vápnik vo výžive detí
12.04.2012 10:30
Vápnik patrí medzi najvýznamnejšie minerálne látky, ktoré sú pre všetky živé organizmy veľmi dôležité. Z kvantitatívneho hľadiska je práve vápnik hlavnou minerálnou zložkou v tele.
Výživa je jedným z najdôležitejších faktorov vonkajšieho prostredia, ktorý ovplyvňuje telesný rast...
>>
———
Svetový deň vody - 22.marec
08.03.2012 11:40
Svetový deň vody
Voda. Život aj živel. Berieme ju častokrát ako samozrejmosť. Neuvedomujeme si jej význam a potrebu v hektike každodenných starostí. Možno sa práve teraz cítite unavení, malátni, nevýkonní, neviete sa poriadne koncentrovať na prácu a bolí Vás žalúdok. Hovoríte si, že by ste...
>>
———
Obilniny a ich význam pre ľudskú výživu
16.03.2011 08:22
Čo sú to obilniny
Obilniny sú jednou z najstarších plodín pestovaných pre ľudskú obživu. Už v staroveku patrili medzi významné zložky stravy. V dnešnej dobe sa pestuje viac druhov obilnín, sú totiž pomerne nenáročné a poskytujú vysoký výnos. Ich hlavnými druhmi sú predovšetkým chlebové obilniny...
>>
———
Pripravujeme
21.12.2010 16:12
V najbližšej dobe pripravujeme pre našich stravníkov týždeň medzinárodnej kuchyne. V tomto období sa budú podávať jedlá, ktoré pochádzajú z kuchýň blízkych aj ďalekých národov. Veríme, že pripravované jedlá Vám budú chutiť.
>>
———
Zeleninový deň
23.10.2010 11:51
V spolupráci so ZŠ Poruba sa dňa 26.10.2010 uskutoční v ZŠ Poruba tzv. zeleninový deň. V tento deň dostanú žiaci na desiatu zvýšené množstvo čerstvej zeleniny.
Zelenina je dôležitým doplnkom ľudskej výživy. Má vysokú biologickú hodnotu. Obsahuje minerálne látky, vitamíny, bielkoviny, tuky, cukry,...
>>