Obilniny a ich význam pre ľudskú výživu

16.03.2011 08:22

Čo sú to obilniny
Obilniny sú jednou z najstarších plodín pestovaných pre ľudskú obživu. Už v staroveku patrili medzi významné zložky stravy. V dnešnej dobe sa pestuje viac druhov obilnín, sú totiž pomerne nenáročné a poskytujú vysoký výnos. Ich hlavnými druhmi sú predovšetkým chlebové obilniny pšenica a raž, ďalej jačmeň, kukurica, ryža, ovos, pohánka. Do popredia sa v poslednej dobe dostávajú aj prastaré obilniny, ktoré boli predtým pestované, ale neskôr skoro vymizli, najmä kvôli nízkym výnosom. Patrí medzi ne napríklad pšenica špalda, kamut, proso, quinoa alebo amarant. Obilniny slúžia hlavne ako zdroj energie z dôvodu vysokého obsahu škrobu. Zrno niektorých obilnín je spracované na výrobu etanolu, alebo dokonca na výrobu bioetanolu.

Významné látky obilnín
Sacharidy tvoria hlavný podiel jednotlivých zložiek obsiahnutých v obilninách. Najdôležitejšou zásobnou látkou v obilí je škrob. Najvýznamnejšou dusíkatou látkou sú bielkoviny, ktoré často determinujú technologickú kvalitu surovín. Osobitné postavenie má najmä bielkovina pšeničná, ktorá ako jediná vytvára bežne s vodou pružný gél, tzv. lepok. Obsah vitamínov je v obilninách nízky v porovnaní so živočíšnymi zdrojmi. Aj napriek tomu je možné považovať za zdroj vitamínov skupiny B. Tiamín (B1) a riboflavín (B2) sa vyskytujú v obalových vrstvách väčšiny obilnín a v klíčkoch. Obilniny obsahujú v malom množstve aj minerálne látky a v minimálnych množstvách aj niektoré ďalšie látky ako kyselinu fytovú. Z ďalších vitamínov a minerálov sú obilniny bohatým zdrojom hlavne vitamínu E, ktorý je dôležitým antioxidantom, vápnika, železa, horčíka, zinku a fosforu.

Význam obilnín pre ľudskú výživu
Obilniny sú dôležité hlavne pre svoju výživnú hodnotu. Najväčšie zastúpenie majú sacharidy, z ktorých je najdôležitejší už spomínaný škrob. Pre nás je hlavne zdrojom energie. Ďalšou dôležitou zložkou je vláknina, ktorá je pre človeka nestráviteľná a podporuje trávenie. Bielkoviny obilnín nie sú plnohodnotné, preto sa musia kombinovať aj s inými zdrojmi bielkovín, ako je napríklad mäso alebo vajcia. V obilnom klíčku je obsiahnutý aj tuk, kde sú dôležité hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.
 

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.