Zeleninový deň

23.10.2010 11:51

V spolupráci so ZŠ Poruba sa dňa 26.10.2010 uskutoční v ZŠ Poruba tzv. zeleninový deň. V tento deň dostanú žiaci na desiatu zvýšené množstvo čerstvej zeleniny.

Zelenina je dôležitým doplnkom ľudskej výživy. Má vysokú biologickú hodnotu. Obsahuje minerálne látky, vitamíny, bielkoviny, tuky, cukry, málo kysellín a vodu. Buničina obsiahnutá v zelenine je nestráviteľná, ale priaznivo vplýva na peristaltiku čriev. V zelenine je najviac zastúpený provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorý musí ľudský organizmus pravidelne prijímaľ z potravy. Je nenahraditeľný, pretože je základom zdravia a kladne vplýva aj na pracovný výkon. Z minerálnych látok zelenina obsahuje najviac vápnika, fosforu, železa, draslíka a sodíka, teda je prirodzeným zdrojom ochranných látok. Ak chceme, aby zelenina spĺňala svoj ochranný účinok, musíme používať všetky druhy zeleniny v správnom pomere. Pre svoje zloženie a široké použitie má dôležité miesto aj v racionálnej a diétnej výžive. Aby sa zeleninové jedlá stali pochúťkou, musíme dbať na ich správnu prípravu. Zelenina, z ktorej sa jedlá pripravujú, má mať svieži vzhľad, príjemnú vôňu a peknú farbu. Musí si zachovať aj svoju biologickú hodnotu, lebo v opačnom prípade nemá pre výživu význam. 

Týmto projektom sa snažíme prispieť k zlepšeniu stravovacích návykov našich detí.

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.