Švédsky rezeň

 
Postup:
 
Bravčové karé  umyjeme vcelku pod tečúcou vodou,  osušíme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme, osolíme a obalíme v múke zmiešanej s červenou paprikou. Opečieme z oboch strán na časti oleja. Opečené rezne uložíme do pekáča vymasteného druhou časťou oleja, posypeme cibuľou, polejeme smotanou a dusíme prikryté v rúre. Mäkké rezne posypeme strúhaným syrom, pokvapkáme maslom a zapečieme 20 minút.
 
Prílohy: dusená ryža, zemiaky varené, zeleninové šaláty.
 

Lenkine kuracie stehná

 
 
Kuracie stehná umyjeme, osušíme, posypeme grilovacím korením na hydinu. Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na plátky. Pokrájané zemiaky ukladáme do vymasteného pekáča vo vrstvách. Každú vrstvu posolíme a posypeme červenou mletou paprikou. Na vrch nasypeme prebratú, umytú ryžu, zalejeme zeleninou ratotouille a paradajkovým pretlakom (drvenými paradajkami), ktorý rozmiešame s vodou. Na vrch položíme kuracie stehná, pokvapkáme rozpusteným maslom, pekáč zakryjeme a pečieme 45 minút. Keď sú zemiaky a ryža mäkké pekáč odkryjeme a dopečieme do zlatista.
 
Príloha: zeleninové šaláty, zeleninová obloha.
 
 

Ratatouille

 
 
Cuketu, baklažán a šampiňóny očistíme a pokrájame na kocky. Paradajky očistíme, olúpeme a lyžičkou z nich, vyberieme semienka a dužinu pokrájame na kocky. Papriku očistíme, pokrájame na pásiky. Cibuľu očistíme, pokrájame, opražíme na oleji, pridáme pripravenú zeleninu, opražíme a za občasného miešania dusíme asi 10 minút. Primiešame bylinky, prelisovaný cesnak a dusíme, aby sa šťava zredukovala. Jedlo musí mať hustejšiu konzistenciu.
Podáva sa ako príloha k mäsu.
 
 
 

Nemecký biftek

 
Postup:
 
Mäso umyjeme vcelku, pomelieme spolu s pečivom namočeným v mlieku a očistenou cibuľou. Pridáme vajcia, soľ, čierne mleté korenie a dobre premiešame. Formujeme malé rezne, ktoré opekáme na horúcom oleji po oboch stranách. Takto opečené rezne ukladáme do vymasteného pekáča.. Na každý  rezeň dáme plátok syra, ozdobíme kečupom a zapečieme v rúre 20 minút. Pre MŠ  rezne  pečieme v rúre.
Príloha: zemiaková kaša a zeleninové šaláty.
 

Holandské klopsy

 
Postup:
 
Mäso umyjeme a zomelieme. Pridáme strúhaný syr, zmes na mleté mäso navlhčenú mliekom, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, umytú posekanú petržlenovú vňať, soľ, vajcia, časť strúhanky a kukuricu. Vymiešame. Z masy formujeme rezne, ktoré obalíme v strúhanke. Rezne poukladáme  na vymastený pekáč a pečieme v rúre približne 35 minút pri teplote 150˚C.
 
Pre stravníkov MŠ použijeme náhradu za zmes mletého mäsa sendvič, ktorý navlhčíme mliekom.
 
Príloha: zemiaková kaša, varené zemiaky, zeleninový šalát.
Mäso umyjeme a zomelieme. Pridáme strúhaný syr, zmes na mleté mäso navlhčenú mliekom, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, umytú posekanú petržlenovú vňať, soľ, vajcia, časť strúhanky a kukuricu. Vymiešame. Z masy formujeme rezne, ktoré obalíme v strúhanke. Rezne poukladáme  na vymastený pekáč a pečieme v rúre približne 35 minút pri teplote 150˚C.
 
Pre stravníkov MŠ použijeme náhradu za zmes mletého mäsa sendvič, ktorý navlhčíme mliekom.
 
Príloha: zemiaková kaša, varené zemiaky, zeleninový šalát.
 
 
 
 
 
 

Sedliacka pochúťka

 

Postup:

Mäso umyjeme, osušíme, pomelieme, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, vajcia, červenú mletú papriku, soľ, mleté čierne korenie, očistený prelisovaný cesnak. Všetko dobre premiešame. Z masy na doske posypanej strúhankou formujeme rolády, ktoré naplníme klobásou, vložíme do olejom vymasteného pekáča a pečieme. Počas pečenia podľa potreby podlievame horúcou vodou. Upečené rolády vyberieme, šťavu zahustíme múkou opraženou nasucho, zalejeme vodou, precedíme a varíme ešte 20 minút. Pokrájané rolády polievame šťavou.
Príloha: zemiaková kaša, zeleninové šaláty, rôzne prívarky.

 

          Mäsové gulky v paradajkovej omáčke.

Mäso umyjeme vcelku, pomelieme spolu s časťou očistenej cibule, pridáme udusenú ryžu, soľ, vajcia, mleté čierne korenie a zamiešame. Z masy tvoríme guľky, ktoré dáme do pekáča, podlejeme vodou a dusíme. Mäkké guľky spojíme s omáčkou.
Omáčka: Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme múku, opražíme. Pridáme paradajkový pretlak, soľ, bobkový list, škoricu, cukor,  nové celé korenie, rozriedime vodou  a  povaríme. Nakoniec zjemníme maslom

 

          Bravčové karé po cigánsky

Bravčové karé umyjeme vcelku, osušíme, nakrájame na rezne,  naklepeme, okraje narežeme, osolíme, pomúčime a po oboch stranách opečieme. Vo výpeku speníme očistenú pokrájanú cibuľu, vložíme opečené mäso, pridáme očistený prelisovaný cesnak, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Pred dokončením  pridáme pokrájané rajčiaky, opraženú na kocky pokrájanú slaninu (pre MŠ šunku) a dusíme ešte 20 minút.  Umytou posekanou petržlenovou vňaťou  posypeme každú porciu zvlášť pri podávaní.  
Prílohy: zemiaky varené, zeleninové šaláty.

           Karbonátok so syrom

Mäso umyjeme vcelku, pomelieme spolu s pečivom  namočeným v mlieku a  očistenou cibuľou. Pridáme vajcia, soľ, očistený prelisovaný cesnak, postrúhaný syr, majorán, čierne mleté korenie a podľa potreby strúhanku. Dobre premiešame. Formujeme karbonátky, ktoré obalíme v strúhanke a na oleji vyprážame (pre ZŠ). Pre MŠ karbonátky pečieme v rúre. do zlatista.
Príloha: zemiaková kaša, prívarok, zeleninové šaláty.
 

Bratislavské rizoto

 
Bravčové mäso umyjeme vcelku, osušíme, pokrájame na kocky. Očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na 2/3 oleja, pridáme mäso, opražíme, osolíme, podlejeme vodou a dusíme za občasného miešania do mäkka. Tarhoňu opražíme na zvyšnom oleji do ružova, osolíme a zalejeme vriacou vodou. Za občasného premiešania necháme zovrieť, prikryjeme a v rúre dusíme do mäkka. Umytú a očistenú mrkvu pokrájame na kocky, podlejeme vodou, osolíme,  podusíme, pridáme sterilizovaný hrášok, kukuricu a dusíme do mäkka. Udusenú tarhoňu, mäso a zeleninu spolu zmiešame.  Pri podávaní každú porciu posypeme strúhaným syrom.  
Príloha: zeleninové šaláty.
 

Maslový rezeň

 

Bravčové pliecko umyjeme vcelku pod tečúcou vodou a osušíme. Takto pripravené mäso pomelieme spolu so sendvičom namočeným v mlieku, pridáme celé vajcia, osolíme, mleté čierne korenie, časť roztopeného masla a  dobre premiešame. Z masy formujeme rezne, ktoré obaľujeme v múke. Rezne ukladáme na vymastený pekáč a pečieme v miernej vyhriatej rúre. Počas pečenia podlejeme vriacou vodou a pokvapkáme zvyšným maslom. 

 

Lievance s lekvárom a tvarohom

Postup:

Z časti vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Do preosiatej múky zamiešame soľ, vajcia (sneh z bielok), kvások, vlažné mlieko a vypracujeme cesto. Na vyhriatej olejom vymastenej panvici pečieme lievance, ktoré potrieme lekvárom, spojíme a ozdobíme tvarohovou plnkou.
Plnka: tvaroh prelisujeme, vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a mliekom.

 

Dukátové buchty s vanilk.pudingom

Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme cukor, rozšľahané vajcia, soľ, tuk a kvások. Vypracujeme vláčne cesto. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme pruhy, ktoré dobre medzi sebou ako i na povrchu pomastíme. Do zlatista upečené ich z pekáča vyberieme, oddelíme od seba a pokrájame na kocky.
Krém: V časti studeného mlieka rozmiešame cukor, zlatý klas, vanilkový cukor. Ostatné mlieko privedieme do varu, vlejeme pripravenú zmes a povaríme do zhustnutia. Buchtičky polievame teplým pudingom.

Moravské koláče

 
Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme, kvások, vajcia, soľ, olej a zvyšné mlieko. Spracujeme vláčne cesto, ktoré dobre vypracujeme a dáme kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na štvorčeky, rozvaľkáme, naplníme tvarohovou plnkou, zabalíme do guľky, poukladáme na vymastený plech, roztlačíme, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme lekvár a posypeme drobenkou. Koláče potrieme rozšľahaným vajcom, necháme vykysnúť a pečieme v mierne vyhriatej rúre do ružova. Posýpka:  maslo necháme zmäknúť, pridáme múku a kryštálový cukor.

Žemľovka s tvarohom

Postup:

Žemle pokrájame na kocky, pokropíme mliekom, do ktorého zamiešame polovicu vajec (sneh), časť cukru a masla. Polovicu žemlí poukladáme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč, potrieme tvarohovou plnkou, prikryjeme druhou polovicou žemlí. Pokvapkáme maslom a upečieme. Upečenú žemľovku pocukrujeme na tanieri.

Plnka: Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme vanilkový cukor, umyté hrozienka, prelisovaný tvaroh a zamiešame. Nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh z bielkov.

 

Karbonátok z rybieho filé vyprážaný

Postup:

Rybie filé nakrájame na kúsky, zomelieme s cibuľou a v mlieku namočeným a vytlačeným pečivom. Pridáme vajcia, múku, rozotrený cesnak, rascu, soľ, strúhanku na zahustenie a dobre vymiešame. Na doske posypanej strúhankou formujeme karbonátky, ktoré vypražíme po oboch stranách do ružova. Príloha: zemiakový šalát, zemiaková kaša, zeleninové šaláty. 

Bravčové mäso na hrášku

Postup:

Bravčové mäso umyjeme vcelku, pokrájame na plátky, mierne naklepeme osolíme a opečieme z oboch strán na časti oleja. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme. Na druhej časti oleja speníme pokrájanú cibuľu, pridáme hrášok, zaprášime múkou, podľa potreby rozriedime vodou a dochutíme. Prevaríme. Šťavu zjemníme čerstvým maslom.Prílohy: zemiaky na rôzne spôsoby, dusená ryža, zeleninové šaláty.

Rybie krokety s citrónovou omáčkou 

Postup:

Rybie filé upečieme, necháme vychladnúť, zomelieme spolu s vytlačenou v mlieku namočenou žemľou, pridáme vajcia, soľ, strúhaný syr a zamiešame. Tvoríme valčeky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame. Pre deti materských škôl upečieme vo vymastenom pekáči.
Omáčka: múku opražíme na sucho, pridáme maslo, rozriedime mliekom a zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, cukrom ,citrónovou šťavou a povaríme.
Príloha: varené zemiaky

 

 

 

Ázijská kuracia panvica 

Postup:

Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance. Cibuľu očistíme, nakrájame na jemno, speníme na oleji, pridáme nakrájané mäso, soľ, podlejeme vodou a dusíme do mäkka.
Ázijsku zmes rozmiešame v malom množstve vody, vlejeme do vriacej vody a povaríme. Spojíme s poduseným mäsom, zahustíme kukuričným škrobom a ešte 20 minút povaríme.
Príloha: dusená ryža, opekané zemiaky a zeleninové šaláty.
 

Pastiersky rezeň

Postup:

Bravčové karé umyjeme vcelku pod tečúcou vodou, osušíme, pokrájame na rezne, ktoré mierne naklepeme. Osolíme a naplníme plnkou. Naplnené rezne preložíme, pomúčime, vložíme do vymasteného pekáča. V rúre zapečieme, podlejeme vodou a za častého polievania vlastnou šťavou dopečieme. Mäkké rezne vyberieme, šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou, povaríme ešte 20 minút a precedíme na rezne.
Plnka: uvarené údené mäso (šunku) pokrájame na rezance, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, sterilizované šampiňóny, postrúhaný syr, smotanu a rozšľahané vajcia. Dochutíme soľou, korením a umytou posekanou petržlenovou vňaťou.
Prílohy: zemiaky na rôzny spôsob, zeleninové šaláty, dusená ryža.

Kuracie prsia s ananásom

Postup:

Kuracie prsia umyjeme vcelku, osušíme, pokrájame na rezance. Na oleji opražíme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme kuracie mäso, soľ a opečieme. Podlejeme horúcou vodou a dusíme do mäkka. Počas dusenia pridáme ananásový kompót podusený na masle, zahustíme kukuričným škrobom, dochutíme soľou a 20 minút ešte varíme.
Prílohy: dusená ryža, zeleninové šaláty.

Hovädzí guláš hamburský

 

Postup:

Hovädzie mäso umyjeme vcelku, osušíme a pokrájame na kocky. Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané mäso, soľ a dusíme vo vlastnej šťave. Podľa potreby podlejeme horúcou vodou. Do polomäkkého mäsa pridáme očistenú, na kocky pokrájanú mrkvu a dusíme. Šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou rozšľahanou vo vode a varíme ešte 20 minút.
Prílohy: varené zemiaky, ryža.

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.