Zemiaková kaša
Postup:
Očistené, umyté zemiaky dáme variť do vriacej osolenej vody. Scedíme a vyšľaháme s horúcim mliekom a maslom. Podávame ako prílohu k hlavným jedlám.
Knedľa kysnutá so žemľou
Postup:
Žemle nakrájame na kocky a na sucho opečieme v rúre. Do preosiatej múky pridáme soľ, vajcia a v malom množstve mlieka vykysnuté droždie. S vlažným mliekom vypracujeme cesto, pridáme opečenú žemľu a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na pomúčenej pracovnej doske na rovnaké diely, vyformujeme rovnaké knedle a necháme ešte kysnúť. Varíme na pare asi 20 minút. Uvarené knedle po vybratí popicháme vidličkou, potrieme olejom, aby sa nezlepili a vychladnuté krájame na plátky. Poukladáme ich do paráka a udržujeme v teple.
Zemiaky opekané
Postup:
Očistené, umyté zemiaky pokrájame na štvrťky, v osolenej vode uvaríme do polomäkka, scedíme vodu a dáme do vymasteného pekáča, posypeme rascou, polejeme olejom a opečieme do ružova.
Ryža dusená s kukuricou
Postup:
Ryžu preberieme, umyjeme a scedíme. Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno, opražíme na oleji, pridáme ryžu, osolíme, opražíme, zalejeme vriacou vodou, pridáme kukuricu bez nálevu, premiešame, privedieme do varu a dusíme do mäkka.