Vieme, čo pijeme?

18.06.2013 10:10

Medzi najobľúbenejšie nápoje detí i dospelých patrí nápoje kolové (Coca-cola, Kofola). Superlatívom NAJ končíme. Starostlivým preskúmaním etikety totiž zistíme, že pre pitný režim školákov rozhodne tým "NAJ" nie sú. V jednom litri Coca-coly je rozpustených 27 kociek cukru. Neveríte? Ďalšou nepriaznivou zložkou je kofeín a kyselina fosforečná. Tieto látky sú pre pravidelný príjem u detí úplne nevhodné. Kofeín môže spôsobiť roztržitosť, nesústredenosť a nervozitu, navyše pôsobí ako diuretikum (vedie k zvýšenému vylučovaniu vody z organizmu).

Fosfor, ktorého zdrojom je tiež kyselina fosforečná, je minerálna látka dôležitá pre správny stav zubov a kostí. Z pestrej stravy v našich podmienkach získame fosforu dostatok, nebezpečný je naopak jeho nadbytok, ku ktorému môže vyšší príjem Coca-coly prispievať. Nadbytočný fosfor sa z tela vylúči, ale bohužiaľ s ním odchádza aj vápnik, na ktorý sa fosfor pri vylučovaní nadviaže. Vápnik je veľmi dôležitý pre správny rast a vývoj kostí. Pre vybudovanie kvalitnej kostnej hmoty je určujúci práve detský a dospievajúci vek, v neskoršom veku z týchto zásob len čerpáme.

"Lepšou" variantom kolového nápoja by sa mohla zdať česká Kofola. V nej síce nenájdeme kyselinu fosforečnú ani toľko cukru a kofeínu, ale obsahuje konzervant benzoan sodný. Podľa štúdií je táto látka podozrivá zo zvýšenej hyperaktivity u už hyperaktívnych detí.

Ďalším nápojom s nemalým obsahom cukru je džús. Výhodou je, že primeraná konzumácia 100% džúsov môže prispievať k naplneniu dennej odporúčanej spotreby ovocia. Pohár neriedeného džúsu (250 ml) považujeme za jednu porciu ovocia, pričom denne by sme zo skupiny ovocia mali zjesť 2-4 porcie. Menej priaznivý je fakt, že džúsy obsahujú relatívne vysoký obsah cukru (v 200 ml pohári 100% pomarančového džúsu nájdeme 5 kociek cukru) a organických kyselín, ktoré môžu poškodzovať zubnú sklovinu. Džúsy pime iba pre spestrenie a rozhodne ich rieďme vodou v pomere aspoň 1:1.

Nemalú energetickú hodnotu majú ochutené minerálky, pramenité vody, limonády. Napríklad fľaša (1,5 l) pramenitej vody Korunná s príchuťou citrónu je energeticky porovnateľná s kvalitnými raňajkami, na ktoré sa podáva veľký krajec chleba natretý Lučinou, obložený natvrdo vareným vajcom a paradajkou. Hoci je energetická hodnota rovnaká, zastúpenie živín rovnaké nie je. Z čoho pochádza energia? Ukážkové raňajky obsahujú kvalitné bielkoviny, tuky a polysacharidy, sladený nápoj iba cukry (konkrétne 74 g cukrov = 15 kociek cukru). Ľahko pracujúci dospelý človek by nemal prekročiť príjem cukru 60 g / deň, dieťa staršieho školského veku 40 g / deň. Ako vidíme, vypitím jednej fľaše veľmi ľahko túto hranicu môžeme prekročiť. A to ešte nerátame s ďalšími potravinami skonzumovanými počas dňa!

Detské nápoje (Jupík, Kubík, Cappy Junior, Capri-Sonne a ďalšie) lákajú konzumentov svojim farebným vzhľadom a ich ponuka v televíznych reklamách je nepretržitá. Sú detské pitíčka naozaj tou vhodnou tekutinou na uhasenie smädu? Je až neuveriteľné, koľko cukru v sebe ukrývajú. Ak niektoré veci nevidíme čierne na bielom, nemáme ani poňatie, čo deťom na pitie dávame - 8 kociek cukru v 300 ml fľaši Kubíka, 7 kociek cukru v 330 ml fľaši Jupíka, 5 kociek cukru v 250 ml nápoji Cappy Junior, 5 kociek cukru vo 200 ml nápojmi Capri-Sonne a tak ďalej, a tak ďalej ... Ako keby sme deťom ponúkli za hrsť kociek cukru - kto z nás by to urobil? V hrsti nikto, ale v nápojoch mnohí z nás!

Čo s tým? Pime vodu!

Sladené nápoje bezpochyby prispievajú k zvyšovaniu energetického prívodu a za predpokladu pohybovej inaktivity dochádza k zvyšovaniu telesnej hmotnosti. Sladené nápoje nie sú jedinou príčinou nadváhy a obezity, ale vďaka ich ľahkej dostupnosti a vyššej spotrebe ako v minulosti je potrebné ich príjem korigovať.

V prvom rade je nutné apelovať na výchovu k správnym návykom v rodine. Výchovným prostredím je aj škola. Snažme sa obmedziť alebo sťažiť prístup detí k sladeným nápojom. V školskej jedálni nepodávajte sladené nápoje ako výhradný zdroj pitného režimu a v školskom prostredí všeobecne deťom nákup sladených nápojov v automatoch a bufetoch radšej ani neponúkajte. Je jasné, že dieťa radšej siahne po sladkom nápoji ako po jeho neochutenej variante. Už v útlom veku neučme deti zvykať si na sladkú chuť. Najväčší podiel pitného režimu nech tvorí pitná neochutená voda. V prípade zaradenia sladených nápojov nezabúdajme na zvýšenú pohybovú aktivitu. Jedine tak bude zachovaná rovnováha medzi príjmom a výdajom energie.

Koľko tekutín denne?

Stretávame sa s mnohými odporúčaniami, ktoré potrebu tekutín vo forme nápojov dosť nadhodnocujú. Čím viac, tým lepšie nemusí v tomto prípade platiť. V tabuľke je uvedená odporúčaná potreba prívodu vody pre deti rôzneho veku za normálnych podmienok (teplota prostredia, zdravotný stav, bez náročnej pohybovej aktivity). Pozor! Do celkového príjmu vody sa nezapočítavajú iba tekutiny, ktoré vypijeme vo forme nápojov, ale aj tekutiny obsiahnuté v niektorých potravinách bohatých na vodu, ako je ovocie, zelenina, mlieko, jogurty, kyslomliečne výrobky, polievky a pod. Časť vody sa ešte tvorí v tele samotnom pri tvorbe energie z prijatých živín (hovorí sa jej metabolická voda).

Za predpokladu, že deti začnú nový deň hrnčekom čaju na raňajky, počas školského vyučovania vypijú približne 500 ml najlepšie nesladených tekutín, aj popoludní prijmú toto množstvo, súčasťou obeda bude tanier polievky, počas dňa zjedia niekoľko porcií ovocia a zeleniny a aspoň jeden tekutý mliečny výrobok, potom ich príjem vody bude určite dostačujúci.

O tom, či má naše telo vody dostatok, sa môžeme jednoducho presvedčiť jednoduchým pohľadom na farbu moču. Bezfarebná až slabo žltá poukazuje na dostatočnú hydratáciu, zatiaľ čo tmavý moč nás varuje a akoby hovoril: "Napi sa!"

Autor:Mgr. Jana Stávková, Ústav preventívneho lekárstva, LF MU Brno

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.