Aktuálny jedálny lístok : Jedálny lístok 10-14.03.2025.pdf (210 kB)
Nasledujúci týždeň :
Alergény v potravinách
Na základe výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení výnosu č 1761/2005-100 a výnosu č. 3069/2005-100 je povinnosťou školských jedální informovať rodičov o obsahu alergénov v potravinách.
Zoznam alergénnych zložiek:
1.Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody).
2.Kôrovce a výrobky z nich.
3.Vajcia a výrobky z nich.
4.Ryby a výrobky z nich.
5.Arašidy a výrobky z nich.
6.Sójové zrná a výrobky z nich.
7.Mlieko a výrobky z neho.
8.Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
9.Zeler a výrobky z neho.
10.Horčica a výrobky z nej.
11.Sezamové semená a výrobky z nich.
12.Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.
13.Vlčí bôb a výrobky z neho.
14.Mäkkýše a výrobky z nich.
Jedálny lístok
Jedálny lístok sa zostavuje vždy týždeň vopred. Pri jeho zostavovaní sa kladie dôraz na pestrosť, obmieňanie technologických postupov prípravy, obmieňanie príloh, šalátov, či dezertov. Obed pozostáva z polievky, hlavného jedla, ovocia, nápoja, dezertu alebo šalátu. Zeleninové šaláty sa pripravujú z čerstvej sezónnej zeleniny.
Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov
v zariadeniach školského stravovania
Časová štruktúra jedálnych lístkov
–––––––––––––––––––––––––––-
1. / V rámci 5 stravovacích dni v jednosmennom stravovaní by mal jedálny lístok obsahovať:
2X hlavné jedlá s mäsovým pokrmom
1X hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom /znížená dávka mäsa/
2x odľahčovacie jedlá /1x s múčnym a 1x so zeleninovým pokrmom/
Obsahová štruktúra pokrmov
–––––––––––––––––––––––
1./ Pokrmy z mäsa, sú pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydina, rýb
s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny.
2./ Pokrmy so zníženou dávkou mäsa, sú zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými
sójovými bôbmi alebo drviny, ovsených vločiek, zemiakov a pod.
3./ Pokrmy zeleninové, sú pripravované s použitím zeleniny, strukovín, obilnín
a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečnych výrobkov i vajec.
4./ Múčne pokrmy, sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod.
Všeobecné zásady
–––––––––––––––
1./ Prívarky sa odporúča zaraďovať 2x do mesiaca s využitím hlavne strukovín.
2./ Múčna príloha /knedľa, halušky, cestoviny/ má byť iba raz do týždňa.
3./ Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x – 3x v týždni.
4./ Zelenina má byť na jedálnom lístku denne vo forme šalátov 2x a 1x ako
zeleninová obloha k jedlu.
5./ Ryby podávať 1x v týždni.
6./ Obilniny -krúpky , ovsené vločky, pohánky, proso, kukurica, uprednostňujeme
pred ryžou a majú byť aspoň 1x v týždni.
7./ Múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať 1x v týždni.
8./ Nápoje za obedom /voda, sódová voda, minerálne vody, nesladený tmavý
i ovocný čaj/. Obmedzovať sladené malinovky a kolové nápoje.
9./ Ovocie zaraďujeme denne, ak nám to dovolí finančný limit na nákup potravín.
10./Dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov,
pestrosť pri výbere surovín, striedame technologické postupy pri príprave
pokrmov. Uprednostňujeme varenie, dusenie, zapekanie. Striedame pokrmy
sýte a ľahko stráviteľné.
Zásady vychádzajú zo všeobecne platných odporúčaní, ktoré je možné prispôsobiť
miestnym podmienkam , krajovým zvyklostiam v stravovaní ako aj možnostiam výšky finančných limitov.
Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov odsúhlasené
ÚVZ SR HDM/8236/17004/2007