Polievka kyslá zemiaková s vajíčkom

Postup:

Umyté očistené na kocky pokrájané zemiaky uvaríme v slanej vode, do ktorej pridáme cesnak. K uvareným zemiakom pridáme nasucho opraženú múku, zriedenú mliekom, smotanou a olejom. Zahustíme rozšľahanými vajcami, dochutíme octom a cukrom. Varíme 20 minút.

 

Polievka z fazuľových strukov

Umyté, očistené a na kocky pokrájané zemiaky dáme variť do slanej vody. Keď sú zemiaky polomäkké, pridáme fazuľkové struky a povaríme. Do uvarenej polievky pridáme zápražku, ktorú sme pripravili z nasucho opraženej múky pridaním oleja, mlieka a vody. Rozšľaháme zjemníme maslom, umytým pokrájaným kôprom, dochutíme cukrom, octom a varíme 20 minút.

Polievka špenátová

 
Na oleji opražíme múku, zalejeme vodou, rozšľaháme a varíme. Mrazený špenát podlejeme vodou, osolíme, pridáme cesnak a privedieme do varu. Pridáme do povarenej zápražky, rozriedime mliekom, v ktorom rozšľaháme vajcia, zjemníme maslom a varíme 20 minút. Do hotovej polievky vložíme opekanú žemľu. 

Polievka gulášová srbská

Postup:

Mäso umyjeme a pokrájame na kocky. Na časti oleja opražíme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, očistený cesnak, červenú mletú papriku a soľ. Pred dodusením pridáme lečo, ktoré môžeme v letnom období nahradiť čerstvou zeleninou paprikou, rajčiakmi, podlejeme vodou. Pridáme umyté, očistené, na kocky nakrájané zemiaky a spolu dovaríme. Z múky a oleja si pripravíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky. Dochutíme rascou a majoránom. Varíme 20 min.

Polievka fazuľová s mäsom a zeleninou

Postup:

Fazuľu preberieme, umyjeme, namočíme do vody aspoň na 4 hodiny. Prilejeme vodu a uvaríme do mäkka. Na časti tuku speníme pokrájanú cibuľu, pridáme umyté a pokrájané mäso na kocky, podusíme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu, povaríme. Spojíme s uvarenou fazuľou, zahustíme paprikovou zápražkou, dochutíme rozotreným cesnakom, soľou a majoránom. 

Šutolica

Postup:

Umytú, prebranú fazuľu necháme napučať, prilejeme vodu a dáme variť s bobkovým listom. Zvlášť uvaríme kyslú kapustu. Po uvarení kapustu s fazuľou zmiešame, zahustíme zátrepkou z hladkej múky, mlieka a smotany. Spolu povaríme, ochutíme soľou, zjemníme maslom.

 

Boršč s mäsom 

Postup:

Mäso umyjeme vcelku, pokrájame na kocky, dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme, pridáme bobkový list a varíme. Do polomäkkého mäsa pridáme pokrájanú cibuľu, papriku očistenú na rezance, pokrájanú zeleninu, kapustu, rajčinový pretlak. Keď je kapusta mäkká, pridáme osobitne uvarenú cviklu pokrájanú na rezance, smotanu rozšľahanú s múkou a všetko dobre povaríme. Nakoniec dochutíme.
 

 

Polievka špenátová s opraž.žemľou 

Postup:

Na oleji opražíme múku, zalejeme vodou, rozšľaháme a varíme. Mrazený špenát podlejeme vodou a privedieme do varu. Pridáme do povarenej zápražky, rozriedime mliekom, v ktorom rozšľaháme vajcia. Necháme prejsť varom. Do hotovej polievky vložíme opraženú žemľu. Ak použijeme ovsené vločky, tieto najskôr opražíme nasucho a potom uvaríme zvlášť. Vložíme do hotovej polievky.

Polievka milánska

Postup:

Múku nasucho opražíme, pridáme olej, zalejeme vodou, dobre premiešame, pridáme rajčiakový pretlak, cukor, soľ a uvaríme. Z hrubej múky a vajec pripravíme riedke cesto, ktoré vlejeme do vriacej polievky. Polievku dochutíme smotanou a očisteným nasekaným kôprom. Varíme 20 min. 

Polievka portugalská

Postup:

Do vody dáme variť očistenú cibuľu, umytú, očistenú a nastrúhanú zeleninu, celé čierne korenie, soľ a varíme do mäkka. Z múky a oleja urobíme zápražku, pridáme rajčiakový pretlak, zalejeme vodou a pridáme do polievky. Pridáme krúpky, zvlášť uvarené. Nakoniec zjemníme smotanou a povaríme asi 20 min. 

Polievka goralská

Postup:

Fazuľu preberieme, umyjeme a necháme napučať v studenej vode, v ktorej ju potom uvaríme. Osobitne uvaríme kyslú kapustu a umyté, očistené na drobno pokrájané zemiaky. Keď je všetko mäkké spolu zmiešame. Očistenú, pokrájanú cibuľu speníme na pokrájanej údenej slanine, pridáme červenú mletú papriku, vlejeme do polievky, posolíme a zahustíme nasucho opraženou múkou. Pridáme smotanu a varíme 20 minút.

Polievka rascová s vajcom

Postup:

Na oleji speníme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme umytú, očistenú a pokrájanú zeleninu, soľ, vývar z rasce, zalejeme vriacou vodou a krátko povaríme. Múku nasucho opražíme, zalejeme vodou, dobre rozšľaháme a vlejeme do polievky. Zahustíme rozšľahanými vajcami a zjemníme maslom. Varíme ešte 20 minút.

Polievka rassolník

Postup:

Mäso umyjeme vcelku, osušíme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody, do ktorej pridáme cibuľu, bobkový list a celé korenie. Keď je mäso polomäkké, pridáme umytú, očistenú, na rezance nakrájanú zeleninu, umyté, očistené na kocky nakrájané zemiaky, na kocky nakrájané uhorky, zalejeme nálevom z uhoriek a varíme do zmäknutia zemiakov. Nakoniec pridáme rozšľahanú smotanu s múkou, zjemníme maslom, pridáme umytý posekaný kôpor a varíme 20 minút.

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.