Nátierka syrová labužnícka
Suroviny:
syr tavený, syr Niva, syr tvrdý, maslo, mlieko, soľ, cibuľa
Postup:
Maslo vymiešame s mäkkým syrom a mliekom. Pridáme očistenú na jemno posekanú cibuľu, nastrúhaný plesňový syr, nastrúhaný tvrdý syr a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.
Nátierka vlašská
Maslo vymiešame s horčicou, pridáme očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu, na drobné rezance pokrájanú šunku a sterilizované uhorky. Všetko dobre vymiešame. Nakoniec pridáme posekané na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme soľou.
Nátierka cícerová
Cícer preberieme, namočíme a uvaríme do mäkka. Uvarený prepasírujeme alebo rozmixujeme. Maslo vymiešame s jogurtom, očistenou, na jemno pokrájanou cibuľou, pridáme cícer a dochutíme soľou. Dobre vyšľaháme.
Nátierka sójová
Sóju preberieme, umyjeme a uvaríme. Uvarenú rozmixujeme a pridáme do vyšľahaného masla s mliekom. Dochutíme horčicou, soľou a očisteným, prelisovaným cesnakom.
Nátierka vajíčková s kečupom
Nátierka tvarohová s jahodami
Suroviny:
tvaroh mäkký, maslo, jahodový kompót, práškový cukor
Postup:
Maslo vyšľaháme s prelisovaným tvarohom, pridáme jahodový kompót bez nálevu. Dochutíme práškovým cukrom a dobre vyšľaháme.
Nátierka z reďkovky a syra
Suroviny:
syr tavený, maslo, reďkovka, soľ, mlieko
Postup:
Maslo vyšľaháme so taveným syrom a mliekom. Pridáme očistenú nastrúhanú reďkovku, osolíme a vyšľaháme.
Nátierka kečupová s vajcom
Suroviny:
maslo čerstvé, kečup detský, vajcia, soľ
Postup:
Vajcia uvaríme na tvrdo, žĺtky vylupneme, rozmiešame s maslom, pridáme kečup a podľa chuti osolíme. Natierame na chlieb a povrch posypeme postrúhanými bielkami.
Nátierka lečová
Suroviny:
maslo čerstvé, olej, vajcia, lečo, cibuľa, soľ
Postup:
Na oleji zapeníme pokrájanú cibuľu, pridáme lečo, necháme prejsť varom, pridáme rozšľahané vajcia a miešame do zhustnutia. Lečo necháme vychladnúť a vyšľaháme s maslom.
Nátierka drožďová
Suroviny:
maslo čerstvé, vajcia, cibuľa, droždie čerstvé, soľ, olej
Postup:
Na oleji speníme očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme droždie, popražíme do ružova a odstavíme. Vajcia uvarené na tvrdo postrúhame. Maslo vymiešame, pridáme opražené droždie, postrúhané vajcia , osolíme a vyšľaháme. Natierame na chlieb, zdobíme zeleninou.
Nátierka karfiolová
Suroviny:
karfiol, maslo, soľ, mlieko
Postup:
Karfiol očistíme, umyjeme a vložíme uvariť do slanej vody. Po uvarení necháme vychladnúť. Rozmixujeme . Maslo vymiešame, pridáme rozmixovaný karfiol, dochutíme soľou, zriedime mliekom a dobre vyšľaháme.
Nátierka avokádová
Postup:
Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný mäkký tvaroh, očistené na jemno postrúhané avokádo, očistenú na jemno postrúhanú cibuľu a kečup. Dochutíme soľou a vyšľaháme.
Nátierka syrová s cesnakom
Postup:
Maslo vyšľaháme do peny, pridáme mäkký syr, mlieko, očistený prelisovaný cesnak a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.
Nátierka viedenská
Postup:
Tvaroh prelisujeme, vyšľaháme s maslom a mliekom. Pridáme na jemno nastrúhaný syr, očistený nastrúhaný chren a na jemno pokrájanú očistenú cibuľu. Dobre vyšľaháme a dochutíme soľou.
Nátierka zo syra tofu s maslom
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame na jemno a speníme na 1/3 masla. Pridáme postrúhaný syr tofu, dochutíme soľou,podusíme. Necháme vychladnúť. Zvyšné 2/3 masla vymiešame, pridáme vychladnutú zmes a dobre vyšľaháme do peny.
Nátierka liptovská
Postup:
Maslo vymiešame s mliekom, pridáme bryndzu, na jemno pokrájanú očistenú cibuľu. Dochutíme podľa potreby soľou a pažítkou. Dobre vyšľaháme.