Ovocie - informácie
Vedeli ste, že jablká. . .
. . . jablko svojím pôvodom pochádza z juhozápadnej Číny. Pomáha telu zbaviť sa jedov a kyselina jablčná pomáha rozkladať zvyšky tukov v telesných bunkách.
![]() ![]() ![]() |
Vedeli ste, že hrušky . . .
Hrušky majú antibakteriálny účinok
Pomáhajú vylučovať škodlivé látky z tela
Používajú sa proti kašľu a proti hnačkám
. . . pochádza pôvodne z Európy a Ázie. Hlavnými pestovateľmi boli Rimania, ktorí odlišovali 40 odlišných odrôd podľa ich špecifických vlastností.



Vedeli ste, že slivky . . .
. . . majú svoju históriu v staroveku, korene má v Prednej Ázi. Zaujímavosťou je, že križiaci ju priviezli v 12. storočí z Ázie avšak Kaukaz je ich pravlasťou.

Obsahujú všetky vitamíny B okrem vitamínu B12 a biotínu. Majú priaznivý vplyv na stimuláciu metabolizmu sacharidov.

Skrývajú v sebe stopové prvky ako meď a zinok. Priaznivo vplývajú na nervovú sústavu, výkonnosť a odolnosť voči stresu.

Vysoký podiel vlákniny prečisťuje črevá a pôsobí proti zápche. Posilňujú srdce a imunitný systém.
Vedeli ste, že ríbezle . . .
. . . sú plody 1 až 2m vysokého kríka. Povodne boli udomácnene vo východnej a strednej Európe a pestujú sa už od 16. tého storočia. Darí sa im vo všetkých častiach zeme s miernym podnebím.

Obsahujú flavóny, ktoré sú priaznivo pôsobiace proti nachladnutiu.

Pôsobí proti zápalovým pochodom v tele. Je obzvlášť hodnotná pre obličky, zabraňuje infekcii močových ciest.

Vitamín C, K, vápnik, dráslik, horčík, fosfor, kyselina listová taktiež množstvo účinných látok ako pektín a ovocné kyseliny.